Categorieën
earth feesten

Lichtfeesten in de donkere tijd

Bijna iedereen viert tegenwoordig feest met “Kerst” maar in Nederland is het vooral een commerciële gebeurtenis en realiseren nog maar weinig mensen dat het een “gekerstend” lichtfeest is.

Een paar jaar geleden deed ik een klein onderzoekje en vond dat er in de “donkere dagen van de winter” op het noordelijk halfrond veel meer licht-feesten zijn, vaak zijn deze van heel oude oorsprong.

Overal op deze aarde worden lichtfeesten gevierd als overwinning van het licht op het donker, op het noordelijk halfrond in deze tijd van het jaar, op het zuidelijke halfrond rond de maand juni.

IMG_7861Op 13 december  is het Lucia feest. (Santa Lucia) Het wordt gevierd van de Scandinavische landen tot in de Balkan, 12 dagen voor Kerst en is  gebaseerd op voorchristelijke lichtfeesten. Tegenwoordig wordt dit feest in de Scandinavische landen steeds populairder.

christmas treeVoor de Christenen is Kerstfeest het belangrijke feest, maar eigenlijk beginnen de Christelijke licht-feesten al 40 dagen voor het kerstfeest met Sint Maarten (11 november) en wordt het laatste lichtfeest, Maria Lichtmis, 40 dagen na kerst gevierd (2 februari).  Daar tussendoor en doorheen speelt de Advent, een periode van ongeveer vier weken voorafgaande aan kerst, een periode van meditatie, overdenking en plechtige viering. De Advent begint altijd op de zondag vier weken voor Kerstmis, dus de zondag tussen 26 november en 4 december.

De volledige kersttijd zelf omvat een periode van dertien nachten tussen 24 december en 6 januari.

chanoeka kaarsjesDe joden vieren Chanoeka, de eerste dag van dit feest begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev.

Yule, Jul of joel is de naam die aan verschillende feesten in december en januari gegeven wordt.  Het is een oud feest van Germaanse volkeren. In de Scandinavische landen en IJsland wordt dit feest tegenwoordig op 24 december gevierd, op de vooravond van Kerst.

Diwali.....a festival of lightsDe Hindoes kennen een groot lichtfeest dat al in oktober / november wordt gevierd, het Diwali (Deepavali / Tihar) feest; het feest begint 4 dagen voor het eind van de maand Ashvin en eindigt op de 2e dag van de maand Kartike. Het zijn 5 of 6 feestdagen, de belangrijkste dag van dit lichtfeest varieert naar gelang de regio. Het feest wordt gevierd als overwinning van het licht op het donker en het goede over het kwade. Dit lichtfeest is tegelijk ook een feest van bezinning.

Nieuwetijd spiritualiteit

Wicca viert een lichtfeest Yule  op de korste dag van het jaar,  Asatru vieren onder deze naam “Yule” 12 dagen feest, te beginnen met het wintersolstitium.

Alban Arthan is het midwinterfeest van de moderne druiden en wordt gevierd tijdens de midwinter zonnewende.  Alban Arthan betekent “het licht van de beer”Halloween

Halloween is een modern lichtfeest dat op 31 oktober gevierd wordt en naar Nederland is overgekomen vanuit Amerika, maar het is wel een feest dat zijn wortels heeft in een veel oudere Ierse traditie nl het festival rond Samhain.  In de 9e eeuw is allerheiligen  (dat origineel op 13 mei plaats vond) op 1 november in de plaats gekomen van het oorspronkelijk heidense feest.

Nathair 2008-2017

Categorieën
poetry songs

book of Taliesin

The beautiful I sang of, I will sing.
The world one day more.
Much I reason,
And I meditate.
I will address the bards of the world,
Since it is not told me
What supports the world,
That it falls not into vacancy.
Or if the world should fall,
On what would it fall?
Who would uphold it?
The world, how it comes again,
When it falls in decay,
Again in the enclosing circle.
The world, how wonderful it is,
That it falls not at once.
The world, how peculiar it is,
So great was it trampled on.

From the book of Taliesin

Categorieën
life

Feestje

Vandaag vierden we een feestje in Assen. 

Hier de binnenkomst van het bruidspaar met de familie 🇱🇺 Google maakte een filmpje van mijn foto’s. 😀