Categorieën
earth element

Oktober

OKTOBER

In de Romeinse kalender wordt oktober gewoon de 8e maand i.e.  OCTOBRIS   genoemd.
In Nederland is de Germaanse naam Wijnmaand maar ook Zaaimand omdat zowel september als oktober het wintergoed ingezaaid werd. Windumememanoth (voor de Germaanse stammen) heeft ook met wijnmaken te maken en Weinmonat is de alternatieve naam in het Duits, maar de oude Duitse naam was Gilbhart, welke met het geelworden van de bladeren te maken heeft.
Andere Nederlandse namen zijn Eikelmaand, noten en vruchten worden verzameld voor zowel de kachel als veevoer. En Rozenkransmaand, gebruikt voor het bidden van de rozenkrans.

De Noorse / Scandinavische naam is Frermanudhr welke bloedmaand betekent. In Engeland is het de maand van de jacht: Hunting month/moon
Op internet kwam ik zowel Gormanudhr in IJsland tegen wat oogstmaand betekent, maar ook Frermanudhr, welke bloedmaand betekent. Daaruit zie je ook weer duidelijk dat onze “maanden” niet overeenkomen met de oude “manen” waarmee gerekend werd, er zit veel overlapping in.

Winterfyllith is de Angelsaksische naam voor deze maand dwz Winter – vollemaan. Het winterseizoen begon op de eerste volle maan in deze maand.

De Joodse maand Tishrei

Het nieuwe joodse jaar begon dit jaar bij zonsondergang op 20 september  met Rosh Hashana
De Joodse maand Tishrei, (תשרי) (Tisjrie of Tisjri in NL) heeft 30 dagen en is eigenlijk de 7e maand van de Joodse kalender. Het getal 7 is een belangrijk en waardevol  getal in de Joodse traditie.
Gevoel / Zintuig:  aanraking (contact, huwelijk, sex)
Stam: Efraïm, de zoon van Jozef
Kleur: Rood-Violet
Spirituele Energy: Opening naar nieuwe dingen
Hebreeuwse letter: Lamed ל
Dierenriem (Mazal): Libra – weegschaal, in het Hebreeuws is de naam moznayim welke ontstaan is uit het stamwoord “oren”
Lichaamsdeel: Galblaas

Er zijn belangrijke Joodse feesten deze maand:

Yom Kippur – יוֹם כִּפּוּר  – Grote verzoendag op 30 september 2017 (dus bij zonsondergang op de 29e)
Sukkot  zonsondergang op 4 oktober 2017 begint op de 15e dag van de maand Tishrei en is het Feest van de Tabernakel dat dit jaar tot in de avond van 11 oktober duurt

Shmini Atzeret begint bij zonsondergang op 11 oktober 2017 en Simchat Torah begint bij zonsondergang 12 oktober 2017 ( Viering van de dag van de Torah) Deze worden vaak samen gevierd en dan wel op 12 oktober 2017.

* De hoorn is een Shofar, geluid te horen op http://jewish-art.org/wp-content/uploads/2011/03/shofar-yemen.mp3 en op http://jewish-art.org/wp-content/uploads/2011/03/shfar-ashkenaz.mp3

Categorieën
psyche Vixen

Zwijgen liegen en waarheid

Mijn pleegdochter is boos op me nadat haar partner hier bij ons is komen praten; ze heeft problemen met haar echtgenoot, ze pleegt overspel in plaats van de zaak uit te werken en ze speelt mensen tegen elkaar uit. Ik heb een mediator aangeraden, en aangeraden dat ze eerlijk met elkaar praten, zonder al die leugens. Nu heeft ze mij geblocked, en geeft geen antwoord op telefoontjes en Whatsapp. Als ik kijk naar alle gebeurtenissen de afgelopen jaren denk ik nu láát maar los, ik kan haar in haar proces niet helpen. Dat is pijnlijk, verdrietig, maar brengt me ook dicht bij mijzelf.