Categorieën
astronomie Vixen

Volle maan en voorjaarsequinox 2011

Equinox

De astronomische lente begint wanneer het middelpunt van de zonneschijf het lentepunt bereikt. Dit jaar is dat op 21 maart 2011 om 0:21 uur.

Snow moon

Wij denken altijd dat op de dag van de equinox de dag even lang is als de nacht, maar dat gaat niet helemaal op voor onze regio. Al op 18 maart 2011 is het verschil tussen zonsopkomst en zonsondergang precies 12 uur. Er zijn twee redenen: de tijdstippen hebben betrekking op de randen van de zon en niet het middelpunt en bovendien heb je het verschijnsel van atmosferische straalbreking waardoor als het ware het zonnebeeld iets wordt opgetild en dus al iets eerder zichtbaar wordt dan de berekening doet voorkomen. Door deze twee verschijnselen worden alle dagen van het jaar net iets langer dan ze volgens berekeningen zouden “moeten” zijn.

Volle maan en perigeum

Volle maan april 2009

Enkele dagen voor de equinox, nl op 19 maart om 19:10, is de maan vol, zij staat op dat moment in het sterrenbeeld Maagd; deze volle maan heeft de kleinste geocentrische afstand van alle volle manen van 2011 en dit jaar zul je dus geen grotere volle maan kunnen zien dan juist in deze nacht. De maan komt op om 19:01 op 95° O (Utrechtse tijd)

Het perigeum zelf valt op 19 maart om 20:00 uur, dan is de afstand 356575 en de diameter van de maan is dan 33’31”. Het perigeum is het punt in een baan rond de Aarde dat het dichtst bij het zwaartepunt van de Aarde ligt.

Wat dan ook op zal vallen is dat de getijden heel sterk zullen zijn. Sowieso heb je na elke volle maan een springtij, maar rond een perigeum is het effect sterker.
[Overigens zal op 14 november 2016 de maan nog veel dichter bij staan nl op 356511 km afstand, maar dat duurt nog 5 jaar!]

Getijden en maanstanden in je eigen agenda

Rijkswaterstaat heeft sinds 2003 een wizard waarmee je de hoog en laag waterstanden bij jou in de buurt en de maanfasen in je eigen kalender kunt opnemen http://live.getij.nl/outlookgadget/php/index.php?field_language=nl
Je maakt hiermee een ics export bestand dat in veel standaardkalenders (outlook bijv) geïmporteerd kan worden.

2022: helaas bestaat de getijdenkalender niet meer

Categorieën
Ogham Vixen

de Es

Op mijn werk heb ik aan de muur drie takken van de Es samen gebonden met een aantal veren van de kraai aan de muur achter mijn werkplek hangen.

Drie is een heilig getal bij de Kelten
Kraaienveren zijn een bescherming om anderen buiten je aura te houden, ook tegen nachtmerries.
De Es (Fraxinus excelsior) is de Ygdrasil en dat is de levensboom uit het Noorse epos de Edda.

Het verhaal:

De Es heeft in de Germaanse mythologie verschillende betekenissen. De allermooiste – volgens mij – is beschreven in de Scandinavische Edda, hierin heet de Es ‘Yggdrasil’, en is de boom het Heiligdom van de Goden. Zijn takken spreiden zich uit over de hele wereld, en zijn kruin reikt tot in de hemel. Deze opvallende boom is verbonden met alle hoeken van het universum en herbergt veel diersoorten.

Helemaal in de top verkent een gouden haan de horizon, om de Goden te waarschuwen wanneer de reuzen van de aarde hen aan willen vallen. Hoog in de kruin nestelt een adelaar en die ziet alles en weet heel veel. Tussen zijn ogen zit een kleine havik. Onder aan de boom knaagt de serpent Nidhogg die ruzie heeft met de arend. Het eekhoorntje Ratatosk loopt hij heen en weer tussen de twee rivalen en met zijn praatjes brengt hij vijandschap teweeg tussen de adelaar en het serpent.

Yggdrasil heeft drie enorme uitgestrekte wortels die hem dragen, en die elk tot aan een bron reiken. De eerste wortel ligt in het land der Asen, hij wordt door de Nornen bevloeid met water uit de Urd-bron, opdat hij niet zal verdrogen. De Nornen beschikken over ieders lot: Urd, Werdandi en Skuld – Verleden, Heden en Toekomst. Deze wortel heeft het goed, want dag in dag uit putten de Nornen melkwit water uit hun heilige bron en gieten dit uit over de wortel. Een paar zwanen bewonen dit water.

Een tweede wortel dringt door tot Hvergelmir, de bron midden in Niflheim (Nevelheem). Om deze wortel kronkelt zich een woest kruipend serpent, Nidhog, wiens tanden onophoudelijk aan het leven van de boom knagen. Nevelheem is een der oergebieden van het verre noorden.

De derde wortel loopr tot in het Reuzenheem en komt uit bij de bron van eeuwige wijsheid. Mimir, de oeroude wijze, die zich alles herinnert wat ooit in de wereld geschiedde, bewaakt deze bron. Het water uit deze bron is zo zuiver dat Odin er een oog voor over had om het water van deze bron te mogen drinken. Nadat hij het water gedronken had werd hij heerser over zieners, dichters en heksen.

Door zijn drie wortels is Yggdrasil zowel verbonden met de Goden, de mensen als met de reuzen, en wordt daardoor universeel. Yggdrasil is verbonden met het verleden en de toekomst.
Als as van het universum groeit de boom in drie werelden, de wortels dringen diep door in de onderwereld, zijn takken reiken tot in het firmament, zijn stam staat in de zichtbare wereld.

Als bron van alle leven voedt hij en herbergt hij duizenden wezens, tussen zijn wortels kruipen slangen en in de takken nestelen vogels. De Goden zelf gebruiken de boom als verblijfplaats en vergaderen onder de boom.

Diep verborgen in Ygdrasil, de boom van de zon, rusten de kiemen van de toekomst. Want eens werd de vraag gesteld, wie de wereldondergang zou overleven en het antwoord luidde ‘Lif en Lifthrasir’ dwz ‘Leven en Levensdrang’ en dit zijn de namen van een mensenpaar, dat in Hodmimirs hout wacht. Hun voedsel is de morgendauw van de boom.’ Lif en Lifthrasir zijn nog als ongeboren kinderen, maar hun is voorbehouden, eens het begin van een nieuw geslacht te worden.

Meer over de Es:

‘Hodmimirs hout’ is een geheime benaming voor Ygdrasil.

Odin offerde zichzelf en hing gedurende negen nachten aan de Yggdrasil: een verjongend offer-symbool

De Germanen dachten dat er vrede kwam als de wind in de Essentakken zong.
De Es was de Heiligste der bomen, omdat de mens uit die boom was geboren.

In het westen zijn het vooral de Eik en de Es die als Goddelijke bomen worden gezien. Net als bij de Germanen en de Scandinaviërs werd de Es door de oude Grieken en Romeinen ook als Heilig beschouwd, zij zagen de Es als een boom van overvloed en gelukzaligheid. De Griekse naam voor de boom ‘melia’ herinnert aan de honing, en aan ‘madhu’ de godenspijs die men proefde op de levensboom van het Indiase paradijs. De Griekse Godin Nemesis werd vaak afgebeeld met een staf van Essenhout, zij werd zelfs de Godin van de Es genoemd. In de Griekse mythologie is de Es ook gewijd aan Poseidon de Griekse God van de Zee en het Water. Door de hardheid van het hout, was de Es ook verbonden met Ares, de Oorlogsgod, zijn lans was gemaakt van het hout.

In de bijbel wordt de Es nergens genoemd.

Binnen de geschiedenis van de kruidengeneeskunde speelde de Es ook een belangrijke rol. Dioscorides en Plinius de Oudere geloofden dat Essenbladeren werkten tegen slangengif, volgens hen was het zo krachtig dat slangen zich niet eens in de schaduw van de Es durfden te wagen. Plinius de Oudere schreef dat volgens Griekse schrijvers Essenbladeren giftig waren voor lastdieren, maar voor herkauwers onschadelijk waren. De zaden van de Es werden toegepast bij lever en lendenpijn, en trokken het water uit de huid van de waterzuchtige. Ze werden verder aangewend tegen zwaarlijvigheid. In de Middeleeuwen werd de Es aangewend bij inwendige ‘verhardingen’. Ook werd de bast wel gebruikt tegen malaria.

Na de kerstening werd de Es beschouwd als een Heksenboom.

Magisch:

Geslacht: Mannelijk
Planeet: Zon
Element: Vuur
Goden/Godinnen: Uranus, Poseidon, Thor, Odin, Wodan, Neptunes, Mars, Gwydion
Nemesis Krachten: Bescherming, Voorspoed, Zeerituelen, Gezondheid

Magisch Gebruik:
Snij in een stuk Essenhout een Zonnekruis (met gelijke armen) en draag het ter bescherming tegen verdrinken op zee.

Het kan ook gebruikt worden bij zeerituelen, want het vertegenwoordigt de kracht die schuilt in water.

De runen van Odin waren gevormd van essentakken.

Es in Noord:
je weg is helder.
Obstakels zijn verwijderd
Het pad nodigt je uit te gaan
De bladeren van de Es onder een kussen geven profetische dromen.

Een staf van Essenhout gehangen boven de deurpost, is een goede bescherming voor huis en haard.

Gordel gemaakt van de schors als een beschermer tegen tovenaars en oplichters.

Je kan bladeren in de vier windrichtingen in huis strooien, ook een goede bescherming.

Genezingstokjes werden wel gemaakt van Essenhout

Een paar blaadjes van de Es in een kom water naast het bed beschermen tegen ziekte, wel iedere ochtend weggooien en verversen.

Als je Essenhout verbrandt tijdens Yule, zal je voorspoed verkrijgen

Ook kan je magische poppetjes snijden uit het hout van de wortel van de Es.

De Es zou bliksem aantrekken, net als de eik, ga er dus niet onder staan tijdens het onweer.

Als je wilt dat je eerstgeborene een goede zanger is, begraaf dan diens eerste geknipte nagels onder een Es.

Als je de liefde van het andere geslacht wilt, draag dan de blaadjes.

EsEen es weet ik staan
Ygdrasil heet hij
hoog en met helder
heilvocht begoten
vandaar komt de dauw
in de dalen vallen;
aan de bron van Urd
staat hij eeuwig groen.

De dauw die van Ygdrasil neervalt brengt ieder wezen dat ontstaat het levenswater, dat de drager is van de levenskracht. Zo ook aan de mensen. Daarom hebben alle geslachten veel aan de boom te danken; slechts weinigen echter herinneren zich dit.

Categorieën
de andere wereld english

leprechauns

I have a friend who knows all there is to know about leprechauns and elves and so they always know where to find him as well 😉
A while ago he invited us home to meet leprechauns. As I passed the ditch at the back of his huge garden, I saw a kind of inlet looking a bit like a small port and there I perceived  some tiny people I presumed to be leprechauns.

I asked them who they were. They told me they called themselves “Goblins”. Half an hour later I envisioned another one of them at the edge of a narrow stream that ran under the road. He actually rolled on the ground laughing, as though he was laughing at us and when I questioned him he disappeared.
So, although we met them and they appeared to be friendly they left me with a mixed feeling of uneasyness and pleasure.

A few days later I searched books and the internet on the meaning of this word “gnomes” and read that these goblins are a separate bunch of small people.
They are very playful but sometimes they have very nasty tricks.
They love to tease: they are the ones who knock over cups of milk,  set the road signs and finger-posts the wrong way, they like to hide property of human beings, and the legends claim that they also change human baby’s [so called changeling’s]

Goblins originated in France and spread rapidly all over Europe. They have no homes and usually live in mossy clefts in rocks and roots of ancient trees, although they never stay very long in the same place.

The name ‘hobgoblin’ is thought to be an abbreviation of ‘Robin Goblin’, the name Druids gave to the first goblins when they entered Britain.

In an old book by Wirt Sykes , he gave the name of goblin to other tribes of elves-like people, but then he also often called tribes of dwarfs by the names of tribes of elves and vice versa (British Goblins Welsh Folk-lore, Fairy Mythology, Legends and Traditions, Wirt Sikes [1880])

[Website of this friend, (German) ]

Categorieën
de andere wereld Vixen

Kabouters

Ik heb een kennis die alles van kabouters weet en daarom weten die kabouters hem ook altijd te vinden 😉

Een tijdje geleden nodigde hij ons thuis uit om kabouters te ontmoeten. Toen ik langs de sloot achter in zijn tuin liep was er een inhammetje, het leek wel een soort haventje en daar nam ik inderdaad een aantal kleine kabouters waar.

Ik vroeg wie ze waren. Ze noemden zichzelf “Goblins”. Een van de Goblins nam ik later ook waar bij de smalle stroom die onder de weg door liep. Die rolde over de grond van het lachen, alsof hij ons uitlachte.

Een paar dagen later heb ik opgezocht wat voor kabouters dit zijn en het blijkt dat Goblins een apart soort volkje zijn. Ze zijn heel speels maar soms hebben ze heel vervelende trucjes. Ze houden heel erg van plagen. Dit zijn het soort kabouters dat eigendommen van mensen verstopt, richtingaanwijzers de verkeerde kant opzet, kinderen verwisselt, kommen melk omgooit en zo.

In de Encyclopedia Mythica staat het volgende over hen: Goblins originated in France and spread rapidly all over Europe. They have no homes and usually live in mossy clefts in rocks and roots of ancient trees, although they never stay very long in the same place. The name ‘hobgoblin’ is thought to be an abbreviation of ‘Robin Goblin’, the name Druids gave to the first goblins when they entered Britain.

In een oud boek van Wirt Sykes geeft hij andere stammen van kabouters ook wel de naam van goblin, maar daar noemt hij kabouters vaak ook elven (British Goblins Welsh Folk-lore, Fairy Mythology, Legends and Traditions, Wirt Sikes [1880])

[Stukje over natuurwezens op de website van de vriend ]