Gezond leven (2)

Een jaar of 20 geleden kreeg ik de diagnose IBS. (PDS) Er was geen oplossing voor en totaal geen inzicht in het hoe en waarom in de medische wereld. Naast IBS had ik astma en last van allergie en was ik vaak oververmoeid, dat kon ineens ” onverwacht ” toeslaan.

Sinds 2009 leefden we volgens de voedings-richtlijnen van dr Shinyo. Natuurlijk niet strict, want als je uit eten gaat of bij familie op bezoek bent eet je gewoon wat de pot schaft. Maar ook in zijn “gezonde voeding” zaten een aantal producten die problemen opleverden.
Door trial and error ontdekte ik dat ik inderdaad alle melkproducten beter kon laten staan, evenals tarwe en teff, maar ook dat ik beter niet te vaak appels kon eten, geen cake of koekjes, geen bonen, geen producten met sorbitol, en ook geen appelmoes. Af en toe een beetje leek niet zo erg te zijn, maar niet te vaak en maar heel weinig.

imageSinds kort vermoed men dat klachten ontstaan door “FODMAPS” dat wil zeggen Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen en galactanen), Disachariden (lactose in melkproducten), Monosachariden (fructose, in fruit en groenten) en Polyolen (suikeralcoholen in zoetstoffen, fruit en groenten.)
En nu is er wel een speciale website met tips en richtlijnen. In eerste instantie de Engelstalige site http://www.med.monash.edu.au/cecs/gastro/fodmap/ maar sinds vorig jaar ook de website van het Martiniziekenhuis in Groningen. http://fodmapdieet.nl/

Maar wat mij betreft: er zijn toch een aantal zaken die in de FODMAP-lijsten met producten staan, als zijnde zonder FODMAP, waar ik toch af en toe wel flinke problemen mee heb.  Ook in de aanbevelingen van Shinyo staan ze niet aangegeven als “probleem gevend”. Ze geven ook niet altijd problemen en dat is dus zo frustrerend.

  • Aardappels – vooral gebakken veroorzaken meestal darmklachten.
    Aardappels horen tot de nachtschades. Nachtschades bevatten giftige stoffen zgn Alkaloïden. Bij mensen met een auto-immuunziekte kunnen die nachtschades leiden tot ontstekings-activiteit, overal in het lichaam met name in de gewrichten.
    Met stomen, koken of bakken van nachtschades kunnen de alkaloïde levels tot de helft verminderd worden, maar aardappels worden altijd al gekookt.
  • Alle kaassoorten, ook de oude – geven niet alleen darmklachten maar ook benauwdheid. Daar zit dus misschien een chemische component in, Salicylaten, Aminen of Glutamaten. OF melk-EIWITTEN.

Dus in de herfst dit jaar wordt het even de combinatie Shinyo en FODMAP zonder aardappelen, pepers, paprika’s en aubergines en na een maand die weer voorzichtig toevoegen aan de voeding.

Langs de zijlijn speelt nu al een tijdje PALEO mee. Wat houdt dat in?
INBEGREPEN: Groenten (waaronder wortelgewassen), knollen, fruit (met inbegrip van groenten olie, bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie en palmolie), noten, vis, vlees, en eieren.
UITGESLOTEN: Zuivel, op graan gebaseerde voedingsmiddelen, peulvruchten, extra suiker en voedingsproducten van de industrie (met inbegrip van geraffineerde vetten en geraffineerde koolhydraten).

Ik dacht dat PALEO volkoren granen waaronder rijst en haver volledig uitsluit, dat blijkt niet zo te zijn.

In augustus 2015 bleek dat PALEO op korte termijn superieure effecten heeft op bloeddruk, glucosetolerantie, lipoprotïneprofiel (met name ratio HDL/triglyceriden) vergeleken andere voedingsdiëten [Bron: https://melchiormeijer.wordpress.com/2015/08/12/meta-analyse-ajcn-zet-paleo-op-de-kaart-als-evidence-based/ ]

Er is een symposium in Groningen in de herfst. Ik heb me ingeschreven en zit er met mijn neus bovenop. 🙂

Advertisements

Author: Vixen

Tarotist, Celtic Reiki Master, Spiritual writer, OBOD druid Fractal artist, Webdesigner, Webdeveloper, Photography,