Geluksbonen

Black-eyed bonen

Black-eyed bonenBlack eyed peas [hier wel black-eyed bonen of zwarte oog bonen] worden traditioneel met oud en nieuw gegeten.
Nee, niet in Nederland maar wel in veel andere landen.
Er wordt gezegd dat het geluk brengt als je ze nu eet 🙂

Natuurlijk kun je deze bonen zo kopen in blik of pot, maar het is niet zo moeilijk om ze zelf te koken en dan kun je ze ook naar eigen smaak kruiden en al dan niet zout toevoegen.

Basis recept voor het koken van Black-eyed bonen

Ingrediënten
Water of bouillon
zout
Kruiden naar keuze

Instructies

Week de bonen in koud water. Veel mensen weken ze een hele nacht  maar voor mij is een paar uur  meer dan genoeg.
Laat ze na het weken uitlekken, spoel ze en doe ze in een pan.
Voeg genoeg water of bouillon toe zodat de vloeistof ongeveer 4 cm boven de bonen staat.
Voeg kruiden naar keuze toe. [bijv. zout, knoflook, laurierblaadjes, een bouillonblokje en uien of andere kruiden]
Breng aan de kook, laat vervolgens sudderen met dekselniet helemaal op de pan. Neem daar 1 uur – 1 uur 30 minuten de tijd voor, afhankelijk van hoe hard of zacht je je bonen wilt hebben.
Als het water of de bouillon verkookt voordat de bonen klaar zijn met koken voeg dan wat meer toe.
Na het koken, giet je de bonen af. Het kookvocht kun je gebruiken om rijst op smaak te brengen of als basis voor soep of stoofschotel.
De bonen kun  je verder verwerken in een ander gerecht of ze zo eten met rijst of aardappels of noodles

Aromatische black-eyed bonen curry

black-eyed beans curryHeerlijke vegetarische curry van de westkust van India .
ingrediënten

2 x 410g blikken  of gebruik 225 g gedroogde bonen , geweekt en gekookt

1 el komijnzaad
1 el korianderzaad
1 tl venkelzaad
¼ theelepel fenegriek zaad
1 cm / ½ in kaneelstokje
½ – 2 tl gemalen chilipepers
4 el arachideolie [of andere olie]
1 tl zwart mosterdzaad
10 verse kerrie bladeren
1 middelgrote ui , fijngehakt
2 teentjes knoflook , gepeld en geraspt
5cm  verse gember , geraspt of fijngesneden
zout naar smaak
500ml water
2 el verse korianderblaadjes
2 el verse kokosnoot , geraspt ( optioneel, maar niet uitgedroogde kokos  gebruiken)

Bereidingswijze

Giet de bonen af en spoel ze , en stamp er enkelen licht met een vork zodat ze wat kapot zijn. [maar niet allemaal stuk!]
Doe de komijn , koriander , venkel en fenegriek zaden met het kaneelstokje in een kleine koekenpan met dikke bodem . Rooster de kruiden op een matig vuur , onder regelmatig roeren totdat de specerijen veranderen van kleur en  aromatisch worden maar zorg ervoor ze niet te verbranden.
Maal de geroosterde kruiden tot een fijn poeder in een koffiemolen of vijzel en voeg gemalen chilipeper toe
Verhit de olie op matig vuur  , voeg de mosterdzaadjes en kerriebladeren toe. Haal de pan onmiddellijk van het vuur , dek af en laat de zaden en de bladeren ritselen en “poppen” .

Zet de pan terug op het vuur, voeg de ui toe en bak tot ze licht goudbruin zijn . Voeg de gember en knoflook toe en bak nog eens 30 seconden .
Voeg de bonen , gemalen kruidenmengsel , zout en water toe en breng alles aan de kook .
Draai het vuur laag , dek af en laat 20 minuten sudderen .

Voeg voor het opdienen korianderblaadjestoe  en verse kokosnoot , en serveer met rijst of plat brood .

Eet smakelijk!

Meer over de gezondheidswaarde en over de tradities die deze boon omringen (en links naar Engelstalige recepten) op de Engelse Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Black-eyed_pea

Meer recepten:

In Amerika wordt Hoppin ‘John (een mengsel van zwarte ogen bonen, spek en witte rijst) traditioneel gegeten op nieuwjaarsdag.  Voor het Engelstalige recept http://www.simplyrecipes.com/recipes/hoppin_john/

Uit Afrika: Nederlandstalig recept  http://www.degezondeapotheker.nl/vensterpags/verecept_zwarteogenbonensoep.htm

Advertisements

Author: Vixen

Tarotist, Celtic Reiki Master, Spiritual writer, OBOD druid Fractal artist, Webdesigner, Webdeveloper, Photography,