Vlier

Vlierbessensiroop met warm water, hoestdrank met Thijm, niet te veel eten want geen honger, maar wel voldoende kruidenthee en lauw water. Langzaam kom ik weer in de benen, maar nog niet voldoende om vandaag met Jann op de markt te staan.

Vlier

Ruis – Elder in het Engels, Sambucus nigra, als botanische naam en in het Nederlands de Vlier.
De vlier is een van mijn geliefde bomen en we hebben er  veel rondom ons huis als bescherming, zowel tegen de elementen hier op aarde als tegen spirituele bedreigingen.  De vlier transformeert.  De essentie van de vlier kan behulpzaam zijn in  juridische zaken;  het is een boom van balans, van dood en leven,  ze ondersteunt je op die momenten in je leven wanneer je je evenwicht aan het hervinden bent.

De vlier in de winter is een mooi symbool voor de oude Cailleach!  Maar alle vier de fasen van ons leven, ook het meisje, de moeder en de wijze vrouw vind je in de seizoenen in haar terug.

De vlier wordt met vrouw Holle (oorspronkelijk de Germaanse Godin Hel) geassocieerd en de vele volksnamen die er voor haar bestaan, geeft wel aan dat het een boom van grote betekenis was voor onze voorouders.

Vlierbessen en bloesems worden al eeuwenlang  gebruikt bij verkoudheid en griep en de bessen worden ook gebruikt bij de behandeling van reuma.  Blad en bessen zijn vochtafdrijvend en transpiratiebevorderend,  de bladeren zijn  wondhelend en werden ook voor kneuzingen gebruikt.

Pas je wel op, want vlier is ook laxerend!

Advertisements

Author: Vixen

Tarotist, Celtic Reiki Master, Spiritual writer, OBOD druid Fractal artist, Webdesigner, Webdeveloper, Photography,