traditionele medicijnen en kruiden

Traditionele medicijnen worden niet sic verboden want als ze niet als medicijn erkent worden kunnen ze – beetje ondergronds – toch als voedsel of supplement in de handel gebracht worden en vallen dan onder de voedsel en warenwet.

OK, prima, zou je zeggen, MAAR er is toch meer aan de hand.

De angel zit in twee wet – regels verborgen, met name in “provided that they do not fulfil the definition of medicinal products.”

Kruiden

Het lijkt simpel maar dat is het niet.

Nog steeds lijk ik de enige te zijn die dit in deze nieuwe regelgeving heeft opgemerkt. Ik heb er twee en een half jaar geleden een blogpost aan gewijd. In de herhaling dus. In nieuwe Europese wetgeving staat:
1 Herbal products may be classified and placed on the market as food provided that they do not fulfil the definition of medicinal products.
2 A herbal product will be considered a medicinal product where presented as having properties for treating or preventing disease in human beings or where it has a pharmacological, immunological or metabolic action
Origanum 'Rosenkuppel'
Mijn vrienden schreeuwen al 3 jaar moord en brand dat traditionele medicijnen verboden gaan worden, maar dat is helemaal niet zo met deze regelgeving.

Traditionele medicijnen worden niet sic verboden want als ze niet als medicijn erkent worden kunnen ze – beetje ondergronds – toch als voedsel of supplement in de handel gebracht worden en vallen dan onder de voedsel en warenwet.

OK, prima, zou je zeggen, MAAR er is toch meer aan de hand.

De angel zit in twee wet – regels verborgen, met name in “provided that they do not fulfil the definition of medicinal products.

het resultaat van die twee wetten is dat kruiden die als medicijn bestempeld worden niet zomaar meer verkocht zullen mogen worden ! Dat zijn onze (Europese) regels!
Wat houdt dit in?

  1. een heel simpel voorbeeld is, dat je straks het risico loopt dat je geen muntthee meer kunt drinken omdat munt als medicijn is geregistreerd en dus het kruid niet zo maar meer op de markt en in de winkel verkocht mag worden. Als we Amerikaanse toestanden krijgen – en onze regering volgt hen nog steeds slaafs dus verbaas je daar niet over – dan wordt het hebben van munt in je tuin ook nog eens verboden.
  2. Ander plantaardig voorbeeld: Aloë mag straks niet meer als plant verkocht worden want het bevat stoffen waarvan aangetoond is dat ze medicinale eigenschappen hebben (ik hoorde van kruiden collega’s dat het in de USA al jaren verboden is, deze plant mag je daar officieel niet eens meer in huis hebben, dan ben je daar in overtreding)
  3. Nog een voorbeeld: geen rozemarijn meer in je Franse kruiden, want het heeft medicinale eigenschappen, mag ook niet meer als plant verkocht worden, en dus ook geen rozemarijn meer in je tuin.
  4. Salie: straks ben je strafbaar als je het aan iemand geeft, want het heeft medicinale eigenschappen.

empty goddess

Author: Vixen

Tarotist, Celtic Reiki Master, Spiritual writer, OBOD druid Fractal artist, Webdesigner, Webdeveloper, Photography,