Klimop

Klimop kwam op mijn pad in het bos waar ik afgelopen week was, vaak in innige omarming met de eik.

Gort – Ivy – Klimop

Gort leert ons alles over ondersteuning: hoe ondersteunen we en hoe worden we ondersteund,  hierbij gaat het over emotionele zorg, samenwerking, delen, vertrouwen en de klimop daagt  ons uit om helder te krijgen waar door competitie menselijk egoïsme en ego, jaloezie en onzekerheid op de voorgrond treedt.
Klimop verteld over ambitie, hoe alledaagse of spiritueel, persoonlijk of algemeen dan ook, maar herinnert ons er ook aan dat we niet alleen zijn: hoe kunnen we helpen en hoe werken we elkaar tegen?

De klimop groeit met diepgroene bladeren, zich overvloedig windend door de takken van andere bomen, en kan zich meedogenloos vastklampen aan elke vorm van ondersteuning. Een plant met een enorme weerstand, altijdgroen, groeit overal doorheen, verhout, zoekt steun bij anderen maar groeit ook over anderen heen, verdringt anderen.
De klimop biedt honing als nectar voor veel insecten wanneer hij bloeit en de bessen zijn een zeldzame traktatie voor vogels midden in de winter.
Zo kan de klimop gezien worden als steun en toeverlaat voor diegenen die dat nodig hebben .
Tegelijkertijd heeft klimop soms een beklemmende sfeer van dreiging en vasthoudendheid die de boom bedreigt waarom de klimop zich vastklampt. Dus  klimop kan ons steunen, maar kan ook beperkend en bindend zijn.

Dit is een Ogham die enige voorzichtigheid gebiedt bij het vragen om hulp en ondersteuning wanneer we een weg zoeken naar een gevoel van gehechtheid en gemeenschap;  we dienen hierbij wel onze eigen vrijheid  te behouden en ons niet over te leveren aan zijn innerlijke verlangen om alle obstakels tegen elke prijs te overwinnen.

Als essentie helpt klimop diegenen die hun weg niet alleen kunnen vinden of hulp nodig hebben bij de keus om de beste richting te kiezen. Wanneer je tot stilstand bent gekomen door besluiteloosheid of door een overmaat aan keuzes die je kunt maken, dan herinnert Klimop je er aan dat er geen verkeerde keuze is, want alle wegen leiden je tot waar je bent!

Klimop  is van oudsher een heelplant. Maar bessen zijn voor de mens giftig en bladeren in zekere mate ook. (gevallen van braken, buikloop, koorts, stuipen, sufheid, coma, huiduitslag zijn geregistreerd)
Klimop bevat o.a. Saponinen, Flavonglycosiden en fyto-oestrogenen.
Blad wordt verwerkt in hoestsiropen, helpt  bij verstopping, bij jicht en artritis als pijnstiller.
Thee van klimopbladeren zou de bloeddruk kunnen verlagen.
Maar ervaringen met inwendig gebruik zijn  tegenstrijdig, dus altijd een kruidengeneeskundige raadplegen.
Uitwendig gebruikt bij een bijensteek, het stilt pijn en jeuk.
Gekneusde bladeren trekken ook etter uit wonden.
Een afkooksel kan worden gebruikt tegen  brandwonden en zweren.

Author: Vixen

Tarotist, Celtic Reiki Master, Spiritual writer, OBOD druid Fractal artist, Webdesigner, Webdeveloper, Photography,