Vuurfeest of niet

Vanuit mijn jeugd in de achterhoek ken ik het gebruik van Paasvuren. In het Fichtelgebirge afgelopen Pasen kenden ze het gebruik van paasvuren niet, maar de buren vertelden dat er vuren en vuurwielen waren met de zonnewende, waarbij mensen ook over het vuur sprongen. Het klonk me bekend in de oren maar ik kon er niet erg veel over vinden.  Johannesdag is dan het eerstkomende vuurfeest,  rond de langste dag.

Johannistag – Wikipedia

Johannisfeuer

Das Johannisfeuer (oder Würzfeuer) steht in Zusammenhang mit Feuer- und Sonnensymbolik wie auch der Sonnenwende, weshalb es selbst häufig als Sonnenfeuer bzw. Sonnwendfeuer bezeichnet wird. Es wird in der Nacht vor dem Johannistag angezündet.

Het RARE vind ik nu eventjes, dat neo-heksen en -druiden de zonnewende NIET als een vuurfeest vieren, evenmin als ze een vuurfeest rond de Pasen (pak en beet rond de equinox) vieren.   Het zijn wel feestdagen, maar minder belangrijk dan wat zij de vuurfeesten noemen en die vuurfeesten liggen op een tijdstip daar tussen in, zoals straks met Beltane, dat de meesten 30 april/1 mei vieren [en waarom niet bij een volle maan tussen de equinox en zonnewende?]) Hum, nog iets te onderzoeken dus.

Overigens werd op paasmorgen 2009 in het Fichtelgebirge de winter het land uit gestuurd met veel herrie: een groep mensen liep ‘s morgens heel vroeg om de katholieke kerk, allemaal met ratels.

Author: Vixen

Tarotist, Celtic Reiki Master, Spiritual writer, OBOD druid Fractal artist, Webdesigner, Webdeveloper, Photography,