Vliedberg bij Boudewijnskerke

Er is heel weinig bekend over de zgn. vliedbergen. Op school leerden we dat het vluchtbergen waren. Op de top hebben ze een doorsnede van 10 ? 12 meter en dat is erg weinig om have en goed en hebben en houwen onder te brengen. Tegenwoordig denkt de wetenschap eerder dat dit adellijke versterkingen waren. Met een toren er op worden ze dan mottekastelen ofwel kasteelbergen genoemd. Deze mottekastelen zouden dan naast de kerk of kapel de belangrijkste bouwwerken in de middeleeuwse (11e-13e-eeuwse) agrarische nederzettingen in Zeeland zijn.

Door nieuwe gevechtstechnieken stapte men over op de bouw van stevige stenen kastelen en zo raakten veel van de houten torens in verval en raakten de heuvels hun functie kwijt, die werd vergeten. In de vijftiende eeuw werden ze gebruikt als vluchtplaatsen tijdens overstromingen. Zo ontstond de naam ‘vliedberg’

Deze plek waar we nu staan heeft een conische vorm.

Ik zie een energie van onderen komen die boven uit de berg stroomt en het land bevrucht. Ze stroomt zachtjes. Ik zie ze stromen, ongeveer 30 cm dik over de helling.
Mijn eerste opwelling is ?een borst? de tweede is ?vulkaan? maar dan een die bijna is gedoofd.

Nathair, oktober 2005

Advertisements

Author: Vixen

Tarotist, Celtic Reiki Master, Spiritual writer, OBOD druid Fractal artist, Webdesigner, Webdeveloper, Photography,